poniedziałek, 10 stycznia 2011

Sposub na piękne paznokcie;]xd podstawa

Od czasu do czasu możecie zrobić sobie domowe spa dla naszych paznokci:



1.Sposub:

Stosuj odżywki

Odżywki zawierają cenne dla naszych paznokci składniki odbudowujące i wzmacniające płytkę paznokci tj. ceramidy, wapń czy krzem. Wzbogacone są także często witaminą A, E i B5, olejkiem rycynowym oraz wyciągiem z kiełków pszenicy. Aby przyniosły oczekiwane rezultaty, powinny być stosowane systematycznie przynajmniej trzy razy w tygodniu, przez miesiąc. Wskazane jest nakładanie dwóch warstw odżywki, jedna na drugą, na paznokcie, które wcześniej zostały skrócone o rozdwajające się końcówki.

2. Mocz paznokcie w ciepłej oliwie

Taka kuracja może być przeprowadzone w zwykłej oliwie, nie musi być z pierwszego tłoczenia. Wystarczy podgrzać ok. 50 ml oliwy i wymieszać z kilkoma kroplami witaminy A i E (do kupienia w aptece). Moczymy paznokcie w roztworze kod kilku do kilkunastu minut. Zabieg najlepiej jest wykonywać raz w tygodniu.

3. Łykaj preparaty witaminowo-minerałowe

Gotowe preparaty takie jak np. Revalid czy Skrzypovita z wyciągami ze skrzypu i pokrzywy, zawierają dodatkowo cenne żelazo, krzem, cynk, miedź oraz witaminy, które doskonale odbudowują i wzmacniają uszkodzone płytki paznokcia. Najlepiej stosować kurację co najmniej przez miesiąc.
4. Wcieraj w paznokcie krem

Krem do rąk jest dobry także do paznokci. Powinien być dokładnie wcierany w płytki i skórki wokół paznokcia kilka razy dziennie. Wówczas wytwarza na skórze ochronny film, który zabezpiecza je przed szkodliwymi czynnikami takimi jak chlorowana woda czy detergenty.
5. Wzbogać dietę w witaminy i mikroelementy

Nasza dieta również ma wpływ na to, jak mocne są nasze paznokcie. Nie zapominajmy więc o produktach bogatych w witaminę B5, która wzmacnia i regeneruje płytkę. Jej źródłem są żółtka jaj, produkty zbożowe, drożdże, ryby, ziemniak i warzywa strączkowe. Równie ważna jest miedź - wpływa na nawilżenie i elastyczność płytek. Znajdziemy ją w pestkach słonecznika i suszonych owocach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz